Haast iedereen beschikt over een woonverzekering, in de volksmond beter bekend als de brandverzekering. De prijs ervan is telkens een grote hap uit het gezinsbudget, echter zorgt de verzekering wel voor zekerheid en gemoedsrust. “Wanneer je huis wegzakt en scheurt door structurele droogte of de inkrimping van grondlagen moet je óók kunnen rekenen op die zekerheid”, stelt Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) in de Kamer. Staatssecretaris De Bleeker meldt dat ze snel met een oplossing wil komen.
Als je dak wegvliegt bij een storm of als je kelder onder water loopt kan je rekenen op een vergoeding door de verzekering. “Wanneer je huis wegzakt en scheurt door structurele droogte of door de inkrimping van grondlagen moet je kunnen rekenen op diezelfde zekerheid”, stelt Pillen. Dat fenomeen van inkrimping steekt op verschillende plaatsen de kop op als gevolg van de droogte. Zo ook in Zuid-West-Vlaanderen.
Er mag aangenomen worden dat het fenomeen door de klimaatverandering nóg meer zal voorkomen. Verzekeringsmaatschappijen betwisten echter dat zij hier moeten tussenkomen. Pillen: “Het standpunt van onze Open Vld fractie is duidelijk: wie met deze schade te maken kreeg, of dat krijgt in de toekomst, moet vergoed worden. Uiteraard willen ook wij snel een oplossing, maar ze moet wel goed in elkaar steken. De regeling moet solide en duurzaam zijn. We zullen daarom voorstellen deze regeling te toetsen bij de Raad van State. De regeling dient nadien in overleg met dit parlement en met de verzekeringssector tot stand te komen.”
Rechtszekerheid
De boodschap is duidelijk: er dient een oplossing gevonden te worden. Voor de mensen die nu door dit fenomeen getroffen zijn maar ook voor de toekomstige schadedossiers. “Er wordt hard gewerkt, binnen de Regering en binnen dit parlement, om tot een billijke én rechtszekere oplossing te komen. Niemand is gebaat met een wet die later wordt terugggeloten door het Grondwettelijk Hof”, zegt Pillen.
Staatssecretaris De Bleeker stelt dat ze aanstaande maandag nogmaals rond de tafel zit met de verzekeringssector, het kabinet van vicepremier Dermagne evenals de gewesten om een eerste voorstel van Assuralia te bespreken. “Mensen hebben recht op een duurzame oplossing, maar het kan niet de bedoeling zijn om ten bate van de snelheid rechtsonzekerheid voor een groep mensen binnen de samenleving te gaan creëren”, besluit Pillen.