Leerrijk bezoek aan Albanië, land met enorme uitdagingen.

Terwijl de hele regio (kleine) stapjes zet tot de EU blijft Albanië trappelen. Begin dit jaar kwam het land nog in de media naar aanleiding van de gewelddadige protesten en de onduidelijkheid over de resultaten na de parlementsverkiezingen.

Met een kleine groep bezochten we Tirana, Berat en Skhroder. In Berat hadden we een ontmoeting met een lokaal politicus en wijnbouwer van het Cobo-huis. Een bezoek aan de citadel maakte pijnlijk duidelijk dat de UNESCO duidelijk met 2 maten en gewichten werkt ten aanzien van arme landen. Op veel plaatsen ontsierde graffiti en bergen gestort afval het zicht.Het afvalprobleem en het infrastructureel probleem is zichtbaar in het hele land. De wegen zijn in bijzondere slechte staat en overal zijn er stortplaatsen van afval.

untitled

Toch heeft Albanie, als Balkanland met sterke Italiaanse invloeden troeven: een verassende keuken, prachtige bergen en een aangenaam klimaat.

Albanië heeft ongetwijfeld nog vele en lange jaren nodig vooraleer er sprake kan zijn van integratie in de EU maar het land moet in afwachting daarvan geholpen en gesteund worden op politiek, ecologisch, economisch en sociaal vlak.