Na de Triënnale 2015: hou de site ‘pakhuizen’ open voor de Bruggeling

De Triënnale zit erop. Een interessant debat pro en contra moderne kunst in onze stad leverde het alvast op. Maar naast de kunst heeft deze Triënnale ook een paar fijne experimenten opgeleverd omtrent ‘leven en beleven’ in Brugge. Nu de verschillende installaties worden afgebroken en opgeruimd wil ik een lans breken voor het behoud van 1 Triënnale-realisatie: het behoud van de toegang tot de groene en waterrijke omgeving rond de pakhuizen tussen de Dampoort en de Komvest. Voor vele (jonge) Bruggelingen zal deze eerste Triënnale altijd herinnerd worden door de fijne middagen en avonden die ze konden beleven in dit normaal afgesloten en rustige stuk Brugge binnen het ei.

IMG_1506

Deze site verdient het op permanent opgenomen te worden in de Brugse publieke ruimte. De huidige containerstructuur kan dienst doen als een tijdelijke expositie-ruimte voor jonge Brugse kunstenaars en fotografen. Beperkte horeca kan er mogelijk blijven. De werking van de intergemeentelijke archeologische dienst Raakvlak die sinds 2006 in de pakhuizen gehuisvest is kan in dit verhaal een rol spelen: door het openstellen van de site kan de betrokkenheid van de Bruggeling bij het archeologische verleden van onze stad versterkt worden. De rustige groene toegang tot het grasplein naast de pakhuizen kan als groene ruimte ingericht worden. De dankzij de Triënnale geïntroduceerde stijl op de site, waarbij her en der planten en bloemen opduiken in allerlei soorten potten tot zelfs in een badkuip dient behouden te blijven en zou het creatieve karakter van deze nieuwe tuin voor de Bruggelingen alleen maar versterken.

Ik vermoed dat de vele konijnen op het gras tegen dit voorstel zijn maar ik kreeg alvast tot nu toe alleen maar positieve reacties van Bruggelingen, jong en oud, over dit idee om deze groene en authentieke site aan het water aan de rand van het Brugse ei open te stellen!