Door de verplichte sluiting van de winkels, schakelen consumenten zo wat verplicht over naar e-commerce. Bpost zit dan ook op haar tandvlees. 600 000 pakjes per dag worden er behandeld. “Dat is enorm. De postmensen leveren een enorme inspanning, waarvoor hulde. Maar de dienstverlening van Bpost moet een belangrijke actor zijn bij de lokale online-handel, zoals ook gesteld in de beleidsnota”, stelt Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) in de plenaire zitting.
De werknemers van Bpost zijn al sinds de eerste periode van lockdown een essentieel beroep en het mag gezegd: “De werknemers van Bpost werken zeer hard. Dat zeg ik als trotse kleinzoon van een ‘facteur’”, zegt Pillen in de plenaire zitting. In de beleidsnota sprak minister De Sutter zich heel duidelijk uit voor het behoud van de overheidsparticipatie in Bpost. Dat was volgens de minister essentieel omdat Bpost een belangrijke maatschappelijke rol te vervullen heeft. “U had het in uw beleidsnota specifiek over het ondersteunen van lokale ondernemers inzake e-commerce. Ik wil er dan ook op wijzen dat deze functie enorm belangrijk is. We merken dat klanten nu vaak tevergeefs lang moeten wachten én dat handelaars een extra toeslag moeten betalen. We hopen oprecht dat Bpost een betrouwbare partner voor onze handelaren kan zijn”, zegt Pillen.
De eindejaarsdrukte gecombineerd met de lockdown zorgt voor een immense druk op ons postbedrijf. “Maar crisissen zijn uitdagingen. Bpost moet nu laten zien dat ze er staat voor onze lokale ondernemers”, aldus Pillen. Hij ziet de zondagsleveringen vanaf februari hierbij als een goede start. Minister De Sutter geeft in haar repliek aan dat al 3000 mensen zijn aangenomen, die op korte termijn zullen bijspringen. “Een goede zaak. Toch wil ik iedereen nog even oproepen: koop bij uw lokale handelaars, koop Belgisch!”, sluit Pillen af.