Blog Layout

Orgaandonatie redt levens, maar registratie blijft belangrijk

13 oktober 2023

Van de 309 effectieve donoren in ons land vorig jaar waren er slechts 0,5% vooraf geregistreerd. 

 


In België kennen we de zogenoemde wet van de stille toestemming, wat betekent dat iedereen automatisch als donor wordt beschouwd, tenzij ze specifiek anders hebben aangegeven. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, maar registratie in het donorregister garandeert dat de wensen van de persoon altijd worden gerespecteerd.


Het is echter van belang om te begrijpen dat registreren als donor niet automatisch betekent dat men daadwerkelijk een donor zal worden. Er zijn specifieke voorwaarden, zoals overlijden op een kritieke zorgafdeling waar bloedcirculatie wordt ondersteund door machines en medicatie. Als iemand buiten deze omstandigheden overlijdt zoals bijvoorbeeld door een ongeval op straat, kan orgaandonatie niet plaatsvinden.


Opmerkelijk is dat vorig jaar van de 309 effectieve donoren in ons land, dus mensen die minstens 1 orgaan doneerden, slechts 0,5% vooraf geregistreerd stond als donor. Bij niet-registratie wordt de familie om hun toestemming gevraagd. In de emotionele periode na het overlijden wordt donatie nog vaak geweigerd, waarna deze wens gerespecteerd wordt. “Vaak komt dit voort uit onzekerheid over de wensen van de overledene met betrekking tot donatie. Sensibilisatie blijft dus van essentieel belang, en het bespreken van dit onderwerp binnen familie- en vriendenkringen kan helpen bij het verhelderen van deze belangrijke kwestie” aldus kamerlid Jasper Pillen.


Pillen is in Brugge ook schepen van Bevolking. De Stad Brugge neemt extra initiatieven in deze week van de Orgaandonatie “Tijdens de Week van de Orgaandonatie worden in onze Stad verschillende infomomenten georganiseerd omtrent orgaandonatie en registratie” vertelt Brugs schepen voor bevolking Jasper Pillen. 


Uiteraard staan de stadsdiensten altijd klaar voor vragen en voor registraties. Een toename in het aantal afspraken aan de balies van het Huis van de Bruggeling is merkbaar. En een recente aanpassing van de wet heeft het voor mensen gemakkelijker gemaakt om hun wil kenbaar te maken, dankzij het gebruik van ID-pass op www.mijngezondheid


“Als Schepen voor bevolking in Brugge, roep ik iedereen op om aandacht te schenken aan deze bijzonder waardevolle en levensreddende actie. Orgaandonatie kan levens redden en hoop bieden aan hen die het nodig hebben. We hebben recente wetsaanpassingen doorgevoerd die het registratieproces vereenvoudigen, waardoor het makkelijker is om je wil kenbaar te maken als orgaandonor. Laten we samenwerken aan een toekomst waarin orgaandonatie een vanzelfsprekende keuze is, en waarbij we de levens van medeburgers in ons land kunnen verbeteren en zelfs redden.” aldus Pillen.


Deel dit artikel

21 februari 2025
🗂 Intergewestelijke arbeidsmobiliteit in België blijft een uitdaging. De oplossing is nochtans bekend. Maar blijkbaar is niet iedereen in de Senaat al mee. De Senaat besprak vandaag een voorstel van de MR om een studie (een ‘informatieverslag’ heet dat daar) te doen naar een betere intergewestelijke arbeidsmobiliteit in ons land.
20 februari 2025
Ik pleitte in het Vlaams Parlement voor een actieplan om de vele administratieve hordes voor onze Vlaamse defensie-industrie weg te nemen. Ik heb daarover een voorstel tot resolutie neergelegd in het parlement.
18 februari 2025
In 2024 verwelkomde Vlaanderen 277 nieuwe investeringsprojecten. In totaal goed voor een recordbedrag van 5,4 miljard euro aan investeringen en ruim 5.000 nieuwe jobs. Goed nieuws: hoe meer jobs, hoe meer welvaart. Ik ondervroeg Minister-President Diependaele in de commissie Buitenland van het Vlaams Parlement over de buitenlandse investeringsprojecten in Vlaanderen.
Meer artikels
Share by: