Buschauffeurs krijgen in ons land soms meer slaag dan respect. Het aantal gevallen van verbale en fysieke agressie op de bussen van De Lijn is in 2024 helaas opnieuw licht gestegen. In 2024 werden er 1.227 gevallen van verbale agressie en 169 gevallen van fysieke agressie gemeld. Dat is voor zowel verbale als fysieke agressie een stijging ten aanzien van 2023, maar geen historisch hoog cijfer.
Concreet betekent dit dat er 4 gevallen van agressie per dag worden aangegeven. We moeten er helaas ook vanuit gaan dat heel wat chauffeurs geen aangifte doen. Volgens Pillen is dit cijfer is quasi zeker nog maar het topje van de ijsberg.
Aantal dagen werkverlet door agressie is gedaald maar nog steeds hoog
Agressie heeft verregaande gevolgen. Chauffeurs die slachtoffer worden van agressie moeten daar van herstellen en vallen even uit. Dit komt nog eens bovenop het reeds bestaande tekort aan chauffeurs en heeft uiteraard een grote impact op de reiziger. Geen chauffeur betekent in veel gevallen namelijk ook geen bus. Het aantal dagen dat een chauffeurs uitvallen door agressie heeft dus een grote impact.
Het aantal dagen werkverlet als gevolg van agressie is wel met een derde gedaald, met 2.617 dagen werkverlet voor chauffeurs, maar blijft enorm. “Dat een chauffeur niet aan de slag kan wegens agressie is schandelijk. Maar de maatschappelijke kost van deze dagen werkverlet is ontstellend hoog. Om beide redenen moeten elke vorm van agressie bestrijden.”
Meer dan 3.600 opvolgingsgesprekken na gevallen van agressie
Elk geval van agressie wordt opgevolgd door middel van een gesprek tussen de chauffeur en diens leidinggevende. Daarbij wordt gepeild naar de beleving van de agressie en het welzijn van de betrokken chauffeur. In 2024 werden 3.644 gesprekken gedocumenteerd, wat suggereert dat de nazorg in veel gevallen verder gaat dan enkel het gesprek met de leidinggevende. Vaak wordt een doorverwijzing naar de maatschappelijke assistent en de externe dienst POBOS (Personeels- en OrganisatieBeleid, Organisatieontwikkeling en Selectie) gemaakt, zodat chauffeurs de nodige psychologische steun kunnen krijgen.
“Het is nog maar normaal dat er begeleiding is voor iedere getroffen chauffeur. Naast het werkverlet zorgt ook deze opvolging voor een enorme administratieve en financiele druk op De Lijn. Agressie raakt én de chauffeur, én de andere reizigers maar dus ook de organisatie zelf hard.”
Er zijn dus naast de emotionele en fysieke gevolgen voor de chauffeurs ook veel administratieve en financiële lasten voor De Lijn. Dit kost allemaal tijd, moeite en geld dat dus niet naar de tevredenheid van klanten en personeel kan gaan. Volgens Pillen is het daarom dringend tijd dat de strijd tegen agressie wordt opgevoerd. Dat moet volgens het parlementslid zowel preventief als repressief gebeuren. Om agressie, verwondingen en dus ook werkverlet te voorkomen moeten er meer en sneller ingezet worden op afgescheiden stuurposten. Anderzijds moet er volgens Pillen ook meer gecontroleerd worden op zwartrijden en andere inbreuken.
Jasper Pillen, Vlaams Volksvertegenwoordiger: “Buschauffeurs staan elke dag klaar om er voor te zorgen dat mensen op hun werk en kinderen op school geraken. Geweld tegen mensen is altijd onaanvaardbaar. Geweld tegen mensen in uniform die ten dienste staan van de samenleving is gewoon onvergeeflijk. Deze cijfers tonen helaas aan dat het nog altijd schering en inslag is. Ook de organisatie van De Lijn en de reizigers leiden hier onder. We moeten dit harder aanpakken door meer te voorkomen én meer te controleren en te bestraffen.”