Visser is een gevaarlijk, maar desondanks ook een aantrekkelijk beroep. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het Maritiem Instituut Mercator in Oostende met betrekking tot het aantal mensen dat een opleiding start bij hen. Vlaams Volksvertegenwoordiger Jasper Pillen vroeg minister Crevits naar haar visie op de stijgende cijfers en de bijkomende uitdagingen voor de sector.
Tussen 2015 en 2020 merkten we een dip bij de inschrijvingen voor de visserijopleiding in zowel het middelbaar als hoger onderwijs. Aangezien de volledige Belgische visserspopulatie vrij beperkt is – er zijn 377 mensen actief op de Belgische vaartuigen, waarvan 69% Belgen en 26% Nederlanders – zijn begrippen als `recordaantal leerlingen’ relatief. Maar dit jaar is er inderdaad sprake van een recordaantal van 67 leerlingen. Als redenen worden aangegeven de betere zichtbaarheid in scholen, schoolbeurzen waarop sterker werd ingezet, maar ook de positieve beeldvorming van het beroep. Dat is vooral dankzij het tv-programma `Een jaar op zee’ van Wim Lybaert.
Maar dit jaar is er dus sprake van een recordaantal van 67 leerlingen. Ook bij het Fonds voor scheepsjongeren merken we een stijgende tendens. In 2022 nog presteerden nog 46 jongeren onder dit Fonds. In 2023 waren er dat 55 en vorig jaar 59.
Dat zijn allemaal positieve signalen.
Maar toch moeten we aandacht blijven hebben voor de veiligheid in de sector. Helaas zijn er jaarlijks ongevallen, soms dodelijk, te betreuren.
Ik vroeg de bevoegde minister naar haar visie op het stijgend aantal leerlingen in de visserijopleiding en naar de mate waarin ze aandacht zal besteden aan veiligheid tijdens die opleiding.
Minister Crevits belooft blijvende steun voor het fonds voor scheepsjongeren. Daarnaast erkent ze dat veiligheid, ondanks de vele veiligheidsvoorschriften die er zijn, nog steeds een knelpunt is. Toch is het een absolute prioriteit voor de minister. Daarvoor zijn er 4,4 miljoen europese middelen voorzien die nog kunnen worden aangevuld met Vlaamse middelen.