Primeur: het adaptatiesas wordt voor het eerst toegepast bij de Belgische Defensie

28 oktober 2024

Het Adaptatiesas binnen de Belgische Defensie is een essentieel programma dat militairen helpt om zowel fysiek als mentaal te herstellen van intense missies of operaties. Dit sas fungeert als een overgangsperiode, waarin militairen tijd krijgen om te acclimatiseren en terug te keren naar een normaler ritme, na blootstelling aan stressvolle omstandigheden. Dit programma is cruciaal, want het welzijn van militairen staat centraal in hun vermogen om succesvol te functioneren. Aandacht voor mentale gezondheid is daarbij van groot belang, aangezien militairen tijdens hun inzet geconfronteerd worden met zware fysieke, emotionele en mentale uitdagingen, zoals gevaarlijke missies, lange periodes van scheiding van familie, en soms traumatische ervaringen.


Het mentaal welzijn van militairen wordt vaak bedreigd door posttraumatische stressstoornissen (PTSS), depressie en andere psychologische problemen die kunnen voortkomen uit operationele druk. Daarom is het belangrijk dat er mechanismen zijn die ondersteuning bieden aan militairen tijdens en na missies. Het Adaptatiesas biedt een veilige omgeving waarin soldaten de kans krijgen om na een operatie te decomprimeren, hun ervaringen te verwerken en indien nodig toegang te krijgen tot psychologische begeleiding. Concreet gaat het om enkele dagen sas in Duitsland, bij terugkeer van onze mensen uit Roemenië. 


In december 2020 diende ik een resolutie in over het mentaal welzijn van militairen. Deze resolutie erkende de noodzaak van een structureel beleid binnen de Belgische Defensie dat prioriteit geeft aan de mentale gezondheid van militairen. Ik benadrukte dat de veerkracht van militairen niet alleen fysiek, maar ook mentaal moet worden ondersteund. De resolutie vroeg de overheid onder andere om meer middelen vrij te maken voor psychologische begeleiding en de versterking van bestaande programma’s zoals het Adaptatiesas. Ook werd erop aangedrongen dat er meer aandacht moest komen voor de preventie van mentale problemen, door bijvoorbeeld trainingen in stressmanagement en het ontwikkelen van een meer open cultuur rond mentale gezondheid in het leger.


Dankzij mijn resolutie werd er meer bewustzijn gecreëerd over het belang van een gezonde geestelijke toestand bij militairen. Erg tevreden dat er nu ook (eindelijk) concrete stalen gezet worden.

Deel dit artikel

11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
10 april 2025
In 2024 moesten de erkende reddingsdiensten aan de Belgische kust 92 keer uitrukken om personen die in de problemen geraakten uit het water te halen. Dat is een stijging met 21% ten opzichte van 2023 en bijna een verdubbeling ten aanzien van 2022. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) opvroeg bij minister van Mobiliteit De Ridder. Volgens Pillen doen de kustreddingswerkers uitzonderlijk werk en is het vooral de Vlaamse regering die aan het werk moet gaan. Pillen: “Deze cijfers tonen aan dat er dringend meer en beter gesensibiliseerd moet worden over de gevaren van de zee.”
27 maart 2025
Ondanks eerdere geruchten is er voorlopig geen nieuwe ferryverbinding tussen Zeebrugge en het Verenigd Koninkrijk in zicht. Dit antwoordde de Vlaamse Minister-President op mijn parlementaire vraag.
Meer artikels