Blog Layout

Defensie-heli’s redden in 2021 drie keer zoveel mensen dan in 2020

8 februari 2022

De Belgische Defensie-heli’s hebben vorig jaar tot bijna drie keer méér mensen gered dan tijdens coronajaar 2020. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid en ondervoorzitter van de commissie Landsverdediging Jasper Pillen (Open Vld) opvroeg bij de minister van Defensie. “Het aantal liep op tot 45 personen, terwijl het in 2020 nog om slechts 16 mensen ging." Een opvallende stijging én vooral een terugkeer naar het pre-corona-niveau.

 

Op 6 jaar tijd werden 199 mensen gered door de Belgische Defensie-helikopters.

 

“De terugkeer naar een normale situatie is duidelijk te merken in de cijfers van het aantal geredde personen” stelt Kamerlid Jasper Pillen vast. “Met 45 geredde personen zijn er zelfs opvallend veel geredde personen, je moet al terug gaan naar 2016 om zo’n aantal te zien. Het aantal interventies door de heli’s keerde terug naar een relatief normaal cijfer, als je het bekijkt over de laatste 6 jaar. Terwijl je in 2020 heel erg duidelijk de impact van de lockdowns op de cijfers zag, is dat effect in 2021 helemaal weer weg.”

 

Het hele jaar door, 24 uren per dag, staat een NH90-helikopter van Defensie met zijn crew stand-by om tussen te komen via zogenaamde SAR-operaties: opsporing/search- en reddings/rescue operaties. Bij het grote publiek geraakten deze reddingsoperaties vooral bekend door de intussen uit dienst getreden iconische Sea King en de serie Windkracht 10. Enkele jaren geleden werden die kleurrijke Sea Kings vervangen, de Belgische Defensie beschikt nu over 4 NH-90’s in de maritieme versie (NFH- NATO Frigat Helicopter) die zowel gebruikt wordt voor deze Search-And-Rescue-taken als voor maritieme taken: anti-duikbootoperaties, observaties en transportopdrachten.

 

Die NH-90’s zijn eigenlijk niet onderworpen voor Search-and-Rescue opdrachten. “Deze krachtige toestellen zijn eigenlijk ontworpen om vanop een fregat onderzeeërs op te sporen” vertelt Pillen.

“Het voornemen om deze heli’s over enkele jaren enkel nog in te zetten voor anti-onderzeebootopdrachten vanop één van onze 2 fregatten, is dus eigenlijk de juiste” aldus Pillen, die al langer pleit voor extra heli’s voor de Belgische Defensie. “De pensionering halfweg 2021 van de 50 jaar oude Alouette III helikopters die meereisden op de fregatten, maken de nood daartoe nog groter.”

 

“Het is daarom belangrijk dat het nieuwe investeringsplan waaraan de federale Regering momenteel de laatste hand legt voorziet in enkele nieuwe helikopters om deze reddingsopdrachten uit te voeren. En ik heb er goeie hoop op dat een viertal nieuwe heli’s over enkele jaren aan onze kust in actie zullen te zien zijn.” besluit Pillen.

 

 

 

 

Cijfers defensie:

Deel dit artikel

11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
10 april 2025
In 2024 moesten de erkende reddingsdiensten aan de Belgische kust 92 keer uitrukken om personen die in de problemen geraakten uit het water te halen. Dat is een stijging met 21% ten opzichte van 2023 en bijna een verdubbeling ten aanzien van 2022. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) opvroeg bij minister van Mobiliteit De Ridder. Volgens Pillen doen de kustreddingswerkers uitzonderlijk werk en is het vooral de Vlaamse regering die aan het werk moet gaan. Pillen: “Deze cijfers tonen aan dat er dringend meer en beter gesensibiliseerd moet worden over de gevaren van de zee.”
27 maart 2025
Ondanks eerdere geruchten is er voorlopig geen nieuwe ferryverbinding tussen Zeebrugge en het Verenigd Koninkrijk in zicht. Dit antwoordde de Vlaamse Minister-President op mijn parlementaire vraag.
Meer artikels
Share by: