Toekomst Nationale Veiligheid Strategie

11 mei 2022

Op 1 december 2021 keurde de Veiligheidsraad de Nationale Veiligheid Strategie goed. Dit mag terecht gezien worden als een mijlpaal, daar er nooit eerder in de vaderlandse geschiedenis zo’n strategie werd opgesteld. De Nationale Veiligheid Strategie (NVS) tracht een kader te scheppen waarin de Belgische vitale belangen en hun uitdagingen en bedreigingen worden geschetst. Het aannemen van zo’n strategie is een goede ontwikkeling, aangezien het blijk toont van een strategisch denken en een bewust omgaan met de veiligheidsuitdagingen- en ontplooiingen die België voor de boeg staan. Vandaar dat het opstellen van deze Strategie enkel toe te juichen valt. De regering heeft hier blijk gegeven van een strategisch bewustzijn om de toekomst van ons land veilig te stellen.


Maar, het opstellen van deze NVS mag geen eindpunt zijn. Integendeel. Het opstellen van deze strategie dient een uitgangspunt te zijn voor de toekomstige legislaturen. Elke regering dient, naar Amerikaanse analogie, bij aanvang van de legislatuur, de NVS te herzien en haar prioriteiten op vlak van defensie en veiligheid op te stellen. Dit garandeert een strategisch bewustzijn bij de beleidsvoerders, dat zich geïnstitutionaliseerd en systematisch zal voordoen. Op die manier kunnen we de Belgische belangen en hun uitdagingen ook op lange termijn aanpakken. Zo wordt aan de waan van de dag voorbij gegaan, iets wat bij uitdagingen voor de nationale veiligheid onontbeerlijk is. 


Naast het opstellen van een NVS per legislatuur, is het ook belangrijk dit op te volgen en te actualiseren gedurende deze legislatuur. Ook hier met het oog op een langdurige en systematische aanpak van ’s lands veiligheid. Door deze lange termijn aanpak wordt bovendien ook bij de administratie en de verschillende departementen een bewustzijn gecreëerd omtrent nationale veiligheid. Dit garandeert de Whole-of-Government-approach die de huidige NVS ook ambieert. 


Vandaar dat ik de Eerste Minister en de Minister van Buitenlandse Zaken dan ook de vraag heb gesteld werk te maken van een periodieke herziening en update van de NVS. 


Deel dit artikel

22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
10 april 2025
In 2024 moesten de erkende reddingsdiensten aan de Belgische kust 92 keer uitrukken om personen die in de problemen geraakten uit het water te halen. Dat is een stijging met 21% ten opzichte van 2023 en bijna een verdubbeling ten aanzien van 2022. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) opvroeg bij minister van Mobiliteit De Ridder. Volgens Pillen doen de kustreddingswerkers uitzonderlijk werk en is het vooral de Vlaamse regering die aan het werk moet gaan. Pillen: “Deze cijfers tonen aan dat er dringend meer en beter gesensibiliseerd moet worden over de gevaren van de zee.”
Meer artikels