Pleidooi voor een urnenbos in Brugge

  • Jasper Pillen (Open Vld) pleit voor urnenbos in Brugge

Deze week is het Allerheiligen en Allerzielen. Duizenden Bruggelingen gaan op één van de stedelijke begraafplaatsen hun overleden familie en vrienden gaan herdenken. Naar aanleiding van deze dagen lanceert Open Vld via gemeenteraadslid Jasper Pillen het idee om in Brugge een ‘urnenbos’ in te richten.

Wat is een urnenbos?

De naam zegt het al: het is een bos of een duidelijk afgebakend deel van een bos waar biologisch afbreekbare urnen van een gecremeerde overledene kunnen begraven worden. Het achterliggende idee is dat je ‘terugkeert’ naar de natuur en dat de familie en vrienden de overledene kunnen herdenken in de stilte en de rust van het bos, op een bankje of aan een waterelement.

Hoe werkt dit dan precies?

In de gemeenten waar men al zo’n bos heeft (Roeselare, Antwerpen, …) is het principe steeds hetzelfde: het zijn stadsmedewerkers die de urne begraven op een niet-aangegeven plaats. De namen van de personen wiens urne daar werd begraven, worden aangebracht op een herdenkingsmonument aan de toegang tot het bos zoals je al hebt aan de strooiweides. In het bos zelf zijn er geen monumenten of zerken. Het bos ziet er eigenlijk uit als een gewoon bos met die uitzondering dat men er de intimiteit van de plek niet verstoort, zoals men dat ook niet doet op een begraafplaats. Het bos is publiek toegankelijk zoals ook begraafplaatsen dat zijn.

Waarom een urnenbos?

De gedachte dat mensen ‘terugkeren’ naar de natuur is de voornaamste reden waarom men elders deze vorm van begraven en herdenken inricht. Daarnaast is dit ook ecologisch. Het lichaam wordt gecremeerd en de as wordt in een biologische urne begraven die zichzelf afbreekt in de grond. Uiteraard blijven daarnaast gewone graven, urnenmuren en strooiweides bestaan. Het gaat hier om een nieuwe en vrijblijvende manier van begraven.

Waar kan dit komen in Brugge?

Dit voorstel moet alle kansen krijgen daarom stellen we nu niet één specifieke locatie voor. En misschien kan er wel een volledig nieuwe locatie gevonden worden? Nabestaanden kunnen misschien zelf een boom schenken naar analogie van een geboortebos. Dan hebben we er meteen een nieuwe groene zone bij in Brugge.