Brugge: meer visie op ontwikkeling mag!

De afgelopen verlengde weekend kreeg ik de kans enkele aangename steden in onze buurlanden te bezoeken. Zo was ik onder andere in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast en de Franse wijnhoofdstad Bordeaux. Ander klimaat, andere taal, andere cultuur, … : de verschillen zijn groter dan de gelijkenissen. Toch zijn er verschillenden gelijkenissen: beide steden zijn niet groot, zelfs niet op Europese schaal. En beiden liggen aan het water. Niet bijster groot en de nabijheid van water, net als Brugge dus.

In Belfast werden de oude scheepswerven waar meer dan 100 jaar geleden de Titanic werd gebouwd opgeknapt en werd er een prachtig gebouw in de vorm van een glanzende ster (White Star, de Titanic rederij) geplaatst, in het midden van een waterpartij. In de dokken liggen enkele historische schepen.

Horeca, moderne appartementsgebouwen en een sportcentrum maken het geheel dat op 10 à 15 minuten wandelen van het centrum compleet. Een ondergrondse parking leidt het verkeer ondergronds af. Dokken en een verlaten scheepswerf werden omgevormd tot een levendige buurt, met een verhaal. Duidelijk een aantrekkelijk verhaal: overal kinderen met hun ouders. En veel toeristen. Een positief verhaal voor een stad die tot op vandaag de sporen van een negatief en intrieste geschiedenis kent.

In Bordeaux stroomt de Garonne door de stad. Ten noorden van het historisch centrum – zie de aankomende parallel – liggen steeds meer verlaten dokken. Het brede fiets- en wandelpad dat langs beide kanten van de rivier loopt leidt er heen. De tram rijdt nu al door deze buurt die momenteel nog één grote bouwwerf is. Rond een futuristische toren in aanbouw – een wijnmuseum – worden langs het water appartementen en kantoren gebouwd. Overal wordt gewerkt en overal kan je op grote borden lezen wat er zit aan te komen: moderne, frisse bouwsels die binnenkort de thuis of het bureau worden van nieuwe inwoners van de stad.

Wat hebben deze steden gemeen? Visie. De wil om jongeren aan te trekken. De wens om van een (mogelijks) dode plek aan de rand van de stad iets te maken. Wonen aan het water aan de rand van de stad mogelijk maken. Groen rond de stad vrijwaren. Brugge dient deze voorbeelden te volgen in en rond de Brugse havendokken. Het Entrepot als cultureel centrum en het moderne politiehuis kunnen als katalysator dienen. De bouwprojecten aan de Komvest en aan het Fort Lapin kunnen hiervan een voorloper zijn. De rijke (maritieme) geschiedenis van Brugge kan het voorwerp vormen van een landmark aan het water. Door het voorzien van bewoning is de leefbaarheid en de sociale controle van de buurt gegarandeerd. Met dit alles kan nu al gestart worden op de plekken waar de activiteit doorheen de jaren is stilgevallen door sluiting of verhuizing van de bedrijven. We hebben, net zoals de 2 andere steden, de ruimte en de fierheid. Nu nog de visie!