Openbare toiletten in Brugge: 8 jaar beloftes.

Op 19 november was het wereldtoilettendag. In Brugge blijft het gebrek aan openbare toiletten, niet in het minste voor vrouwen en mensen met beperkingen, een heikel probleem. We hebben de laatste jaren een stroom aan intenties, plannen en werkgroepen gehad.

Al in 2006 waren er acties van de toenmalige Brugse Samenwerking. We zijn 8 jaar verder, zonder resultaat. We hebben een paar jaar terug de opstart en de werkzaamheden van de werkgroep plasbeleid gehad. Een tweetal jaar geleden struikelden we in de inkomsthal van dit stadhuis over de toiletbrillen en wc potten naar aanleiding van een actie van de Emancipatieraad. Vorig jaar nog waren we verbaasd dat 2 schepenen doodleuk deelnamen aan een actiemoment om het tekort aan toiletten aan te klagen.

IMG_3624

 

Vorig jaar kreeg ik na m’n interpellatie over dit onderwerp bijval vanuit de CD&V fractie. De bevoegde schepen antwoordde me toen dat er “nog wat zoekwerk, nog wat creativiteit” nodig was. En, nog volgens de schepen, was er in feite geen extra studiewerk meer nodig.

We zijn een jaar verder. Dames en mensen met een beperking kunnen nog steeds geen gebruik maken van publieke toiletten in de uitgaanszones. De aanduiding naar de bestaande toiletten is nog steeds ontoereikend. De openingsuren zijn nog steeds te beperkt. In vele buurten in onze nu toch ook niet zo enorm grote binnenstad zijn er nog steeds nergens publieke toiletten te vinden.

Het antwoord van de schepen lag in het verlengde van wat vorig jaar werd gemeld: we zoeken locaties en we gaan met het uitgetrokken budget aan de slag. Wordt dus ook vervolgd!