Jasper Pillen hekent het parkeerbeleid voor bewoners centrum Brugge

Tijdens de gemeenteraad van 16 september interpelleer ik over het steeds afnemend aantal parkeerplaatsen in de Brugse binnenstad.

In 2013 werden er namelijk 7300 parkeervignetten voor bewoners uitgereikt. Er zit duidelijk een stijgende lijn: in 2010 waren het er nog 500 minder. De binnenstad had in 2011 bij de laatste evaluatie van het mobiliteitsplan een dikke 5800 plaatsen. Daarvan mag je er dus rustig nog enkele tientallen van afdoen door de opeenvolgende schrappingen van plaatsen rond Sint-Salvator, in de winkelstraten, door de nieuwe aanleg van Walburga-buurt, op het Biskajerplein, … In augustus verdwenen er nog 30 plaatsen (!) in de Noordstraat, een woonbuurt.

2014-02-27 12.48.33-2

Veel cijfers maar je hoeft echt geen genie te zijn om te zien wat er aan het gebeuren is: steeds meer bewonersvignetten voor steeds minder plaatsen.

De coalitie wil jonge Bruggelingen in de stad houden. Wij ook. Maar ik kom steeds meer jonge Bruggelingen, leeftijdsgenoten, tegen die de parkeerdruk als reden nummer 1 noemen waarom ze kiezen voor de deelgemeenten of zelfs voor een andere stad of gemeente.

Een antwoord moet hierop gegeven worden. De aangekondigde evaluatie van het mobiliteitsplan (eind volgend jaar) komt te laat en zal niet eerder dan in 2016 geïmplementeerd worden. De situatie is momenteel niet meer houdbaar.

140916 INT parkeren binnenstad