Brugse jeugd moet leren zwemmen op 6 jaar!

In Gent gaat de stedelijke sportdienst extra zwemlessen organiseren aan 10-jarigen omdat vastgesteld werd dat veel kinderen niet of nauwelijks kunnen zwemmen. Experts hebben naar aanleiding van dit nieuws gewaarschuwd voor de risico’s die verbonden zijn aan deze trend.

Zwembad Jan Guilini Brugge

Volgens de eindtermen moet iedereen kunnen zwemmen na het zesde leerjaar maar in steeds meer steden, aldus nog de experts, wordt er bespaard en staat deze doelstelling daarom onder druk. Ook Brugge moet besparen. Maar deze besparingen mogen niet blind zijn. Besparen op het onderwijs en op veiligheid is taboe voor ons. De lessen moeten optimaal blijven én de factuur mag niet doorgeschoven worden naar de ouders. Mercedes Van Volcem en ikzelf onderstreepten dit nog eens bij aanvang van het nieuwe schooljaar.

Open Vld wil dan ook dat de stad Brugge deze opgetekende tendens tegenhoudt of stopt. Brugge moet ambitieus zijn: in onze stad moet ieder kind van 6 op school leren zwemmen. Een Brugs kind moet op z’n 10de vlot en veilig kunnen zwemmen. Daarom moeten voldoende financiële middelen uitgetrokken worden voor de Brugse scholen opdat ze kwalitatieve en voldoende zwemlessen kunnen organiseren. Tijdens de volgende begrotingsgesprekken gaan Mercedes en ik deze eis opnieuw herhalen.