• Brugse koetsencollectie: oplossing nodig voor dit erfgoed!

Na enkele tips uit verschillende hoeken en lang aandringen bracht ik samen met Bruno Mostrey (Groen) een bezoek aan de loods in de Groenestraat  die door de Stad Brugge al meer dan tien jaar wordt gebruikt voor onder andere de opslag van de unieke koetsencollectie van de stad. Een deel van de koetsen was vroeger te bezichtigen in het Arentshof maar moesten daar in 2002 weg door de komst van de museumwinkel.

foto2

We troffen een  prachtige collectie koetsen en sleden aan die zich in een bijzonder triestige toestand bevinden.

De stoffen bekleding van de koetsen is aan het wegrotten. Recentelijk werd het dak gelukkig gedicht tegen het binnen regenen. Er groeit door de stenen grond zelfs gras en het begin van een struik. En enkele katten hebben zich goed thuis gevoeld in het vergane pluche van enkele koetsen.

De museumdiensten deden het nodige om de koetsen te stabiliseren maar het is duidelijk dat er iets moet gebeuren. De collectie is erfgoedkundig van grote waarde en er bevinden zich zelfs twee  unieke Europese stukken in, het is dan ook een schande dat er op deze manier omgegaan wordt met dit erfgoed. Dit is erfgoedstad Brugge onwaardig.

foto4

We gaan een schriftelijke vraag indienen over dit onderwerp en roepen de stad op om actie te ondernemen. Er zijn volgens ons verschillende mogelijkheden. Zo zou er interesse zijn van enkele privéverzamelaars om de  collectie op te knappen waarna een eventuele bruikleenovereenkomst kan gesloten worden. Ook de optie om de koetsen een (tijdelijk) onderkomen te geven op het provinciaal domein Bulskampveld dient verder onderzocht te worden.

foto7

Onze vraag is in feite tweeledig: we willen een snelle oplossing om deze stukken te redden van de volledige verloedering en we hopen daarbij dat de collectie een vaste stek in Brugge kan krijgen zodanig dat de Bruggeling ten allen tijde het erfgoed van de Stad kan bezichtigen.