• Toiletten in Brugge: tijd voor actie!

Op 19 november was het wereldtoilettendag. In Brugge blijft het gebrek aan openbare toiletten, niet in het minste voor vrouwen en mensen met beperkingen, een heikel probleem. Ondanks beloftes van schepenen, constructieve vergadering van goedbedoelende werkgroepen in het kader van het gelijke kansenbeleid en het organiseren van ludieke protestacties met wc rollen en toiletten tot in de inkomhal van het stadhuis is er de afgelopen jaren niets verbeterd. Dames en mensen met een beperking kunnen nog steeds niet gebruik maken van publieke toiletten in de uitgaanszones. De aanduiding naar de bestaande toiletten is ontoereikend. Als je ze eenmaal hebt gevonden stel je dan nog vaak vast dat de openingsuren te beperkt zijn. In vele buurten in onze nu toch ook niet zo enorm grote binnenstad zijn er nergens publieke toiletten te vinden.

Ik diende een interpellatie in met 1 algemene vraag: wanneer gaat het college hier eindelijk iets aan doen?
De leden van het college struikelden de afgelopen maanden en jaren bijna over elkaar in het maken van beloftes over dit onderwerp. In het Brugsch Handelsblad van deze week staat nota bene 2 schepenen zelfs mee op de foto om dit dossier aan te klagen. Wie heeft nog nood aan een oppositie als de schepenen zelf het non-beleid van de stad in deze gaan aankaarten tijdens een protestactie? In maart 2006 was er al een actie van sp.a en de Brugse samenwerking tijdens dewelke ondertussen al 7 jaar schepen Lambrecht een oplossing voor het plasprobleem voor dames en mensen met een beperking vroeg. 7 jaar later is er nog steeds geen oplossing.

IMG_3624

Mijn verwachtingen zijn helaas eerder beperkt. Ik kon in de begroting toch een éénmalige investeringspost van 25.000 euro terug vinden voor 2014, al blijft dit een zeer laag bedrag om een oplossing te vinden voor dit al jarenlang aanslepende probleem.

Het is nochtans duidelijk wat er moet gebeuren: ten eerste dient de bestaande infrastructuur beter aangeduid te worden én langer open te zijn. Ten tweede moet er onderzocht worden waar bestaande infrastructuur kan opengesteld worden. Horeca-ondernemers kunnen hierbij helpen. Waarom zouden ze op vrijwillige basis hun zaak in een uithoek van de Brugse binnenstad niet als ‘openbaar’ openstellen en hiervoor een onkostenvergoeding kunnen krijgen van de stad? Met een beetje geluk blijft de klant nog even plakken! Tot slot zijn er nog de zelfreinigende en in alle vormen beschikbare toilethuisjes die je overal in het andere Belgische en buitenlandse steden tegenkomt.

Het is tijd voor actie. Zelfs de huidige coalitie lijkt dit te gaan beseffen.