• Pleidooi voor een Brugs urnenbos.

Ik pleitte naar aanleiding van 1 november voor de aanleg van een urnenbos in Brugge. Zo’n groene zone wordt gebruikt om biologisch afbreekbare urnen met as te begraven waarna deze na enkele maanden volledig zijn afgebroken in de natuur. In Antwerpen, op het Schoonselhof, bestaat er zo een groenzone en deze is erg populair. In 2011 kreeg het urnenbos zelfs een internationale award.

IMG_4595

In de groenzones zelf worden er dan uiteraard geen zerken, kruisen of stenen geplaatst. De urnen worden anoniem begraven. De groenzone is net zoals een strooiweide niet toegankelijk voor bezoekers. Aan de rand kunnen bloemen achtergelaten worden.  De terugkeer in de natuur staat centraal. Voor de nabestaanden vormt de groene plek dan een plaats van herinnering en troost. Het gebruik van zo’n bos past overigens ook in de tendens van meer natuurlijke en ecologische bezorgingvormen op begraafplaatsen die in verschillende Europese landen opkomt. De combinatie ecologie en harmonie met de natuur blijkt zeer populair.

Concreet stelde ik voor om deze vorm van begraven, naast de urnenvelden, -muren en strooiweides mogelijk te maken in Brugge. 70 procent van de mensen kiest immers voor crematie.