• Terrassenhervorming in Brugge: maat voor niets

De Brugse Open Vld fractie is teleurgesteld over de uitvoering van het nieuwe Brugse terrassenbeleid. Samen met fractieleider Mercedes Van Volcem stel ik vast dat de grote aangekondigde terrassenhervorming een maat voor niets is.

IMG_36201

“Voor de vaste terrassen verandert er helemaal niets in vergelijking met vroeger” stelden de liberalen gisteren in de gemeenteraad vast. “Inzake de losse terrassen is de wijziging niet alleen minimaal, ze kost de horeca ook weeral 20% meer aan belastingen. Als je weet dat maar liefst 53% van de Vlaamse steden en gemeenten zelfs geen terrassentaks kennen en dat uitbaters geen enkele vorm van compensatie krijgen als ze hun terras niet kunnen gebruiken door werken of events, dan kunnen we alleen maar besluiten dat dit niet de grote tegemoetkoming is aan de horeca zoals het college eerder liet uitschijnen.”

Ik stel me overigens de vraag wat het nut is om winterterrassen beperkt toe te laten en ondertussen wel een verbod in te stellen op verwarmingselementen op deze winterterrassen. Weinig klanten zullen gebruik maken van deze terrassen, terwijl er een ruim aanbod aan ecologisch en esthetisch verantwoorde warmte-elementen bestaan.

Open Vld herhaalt nogmaals haar pleidooi voor een echt horecabeleidsplan die de werking van de horeca in de gemeente kwalitatief op een hoger niveau kan tillen. Zo’n plan dient samen met de lokale beroepsvereniging van de horecaondernemers opgesteld te worden. Een schepen bevoegd voor horeca en de horecacoach coördineren idealiter het ontwerp, de uitvoering en de opvolging van het beleidsplan. Steden als Kortrijk, Gent en Antwerpen, realiseerden dit al. De 3000 werknemers in de Brugse horecasector verdienen dit ook.