• Niet minder maar wel slimmere evenementen in Brugge!

Brugge is een levendige stad zijn. Talrijke events dragen daar het hele jaar toe bij. Dit is alleen maar positief. Events, gaande van sportwedstrijden tot braderieën en kermissen, brengen uiteraard wel bijzonder veel volk op de been. Helaas moet vastgesteld worden dat het daar de afgelopen jaren en maanden te dikwijls fout is gegaan, zowel voor de bezoekers als, vooral dan, voor de Bruggeling.

Ik denk dan onder andere aan de chaos die vorig jaar heerste tijdens de koopweekends in de kerstperiode: files vanaf de autosnelweg, wagens die afgeleid werden naar randparkings waar er geen vlotte busverbinding was,  het ad-hoc afsluiten van straten zoals vorig jaar de Ezelstraat waardoor hoteliers zelf hun gasten moesten ter plekke gaan afhalen, het op een reglementaire wijze onbereikbaar worden van bepaalde kwartieren in de binnenstad door het afsluiten van invalswegen  enzovoort.

420470_10150610633904160_533574159_9364884_587839123_n[1]

Het is positief dat de stad  vorige week, naar aanleiding van de ‘Urban Trial’, beterschap belooft. De trial zou als pilootproject fungeren. Volgens mij is dit toch een eerder ongelukkige keuze. Een evenement dat op zondagochtend doorgaat, grotendeels door de stilste wijken van Brugge en op de middag al voorbij is lijkt me de toets van zaterdags overvolle winkelstraten met kerstmisshoppers niet te doorstaan.

Via sociale media en persoonlijk contacten kon ik alvast vernemen dat her en der toch problemen opdoken, onder andere over wagens die zich vastreden en seingevers die dubbelzinnige of verkeerde info gaven.  Ook met de vorige braderie waren er problemen. Er waren geen bewonersbrieven en de lege Steenstraat was om kwart na zeven ’s avonds nog steeds afgesloten voor alle verkeer.

Ik hoop dat de Stad alvast de volgende maatregelen zal invoeren: ten eerste zijn duidelijke en herhaalde bewonersbrieven een must. Extra fietsenstallingen zeker ook. Ook moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden met De Lijn en met de politie. Veel evenementen worden massaal bezocht door niet-Bruggelingen die met de wagen komen. Een specifiek mobiliteitsplan voor de doorstroming en het parkeren buiten de binnenstad moet georganiseerd worden. Ik vroeg in mijn interpellatie ook extra aandacht  voor senioren en bewoners zonder internet of toegang tot de sociale media.

De koopweekends die over enkele weken opnieuw beginnen zijn volgens het gemeenteraadslid de echte test. Vele duizenden shoppers zullen opnieuw op zaterdag en zondag naar Brugge afzakken. Ik wens dan ook van het college te vernemen of er voor deze periode al een aangepast verkeersplan werd opgesteld. Concreet stel ik voor om bijvoorbeeld in de buurten Sint-Salvator, Prinsenhof of Muntplein een aangepaste verkeersregeling uit te werken worden zodat de bewoners ten allen tijde hun huizen kunnen bereiken wanneer de hoofdstraten afgesloten zijn.

Ik hamer er op dat mijn verhaal geen pleidooi is voor minder evenementen, wel integendeel. Het standpunt van Kreon, de ondernemersvleugel van de CD&V, die een stop wenst voor het organiseren van events volg ik niet. Ik wil niet minder events, ik wil beter en slimmer georganiseerde events. Met betere en slimmere events is iedereen gebaat: de Bruggeling die leeft in een levendige en warme stad, de bezoeker en toerist die geniet en spendeert in de stad  en dus ook de ondernemers.