Brugse resto’s: de gemiste kant van het verhaal

Er is de afgelopen dagen heel wat te doen geweest in de pers in verband met enkele horecamensen op de Markt die bewust (ze gaven dit dan nog zelf toe) prak en rommel aan hun klanten voorschotelen.  ‘Oud nieuws en weet iedereen dat’, dacht menig Brugse lezer. Juist, maar het feit dat Brugge op deze manier slechte scores haalt op een aantal door klanten ingevulde rating websites én daarmee de Belgische nationale kranten haalde, maakt het probleem natuurlijk groter.

Het is duidelijk: de rotte appels moeten uit de mand vol eerlijke spelers en daarbij kunnen verschillende middelen gebruikt worden. Tot hier volg ik burgemeester Landuyt helemaal.

brugge-markt1Maar daar splitsen onze wegen. In plaats van in de pers ten aanval te gaan door aan te kondigen dat er extra controles komen, een nieuw meldingspunt en noem maar op had de burgemeester beter de (nationale) pers die gretig naar een reactie hengelde, gewezen op de onwaarschijnlijke mix van toprestaurants, fijne bistro’s en gezellige eetcafés die onze prachtige stad kent.

In de regio Brugge kan je zonder problemen een hele week heerlijk en gezellig ontbijten, lunchen, koffie of thee nemen en ’s avonds dineren bij hardwerkende uitbaters die elke dag opnieuw hun liefde voor het vak in hun keuken of zaal tonen.

En het hoeft daarbij zelfs niet altijd te gaan over het feit dat de regio Brugge één van de grootste concentraties aan Michelin-sterren ter wereld kent, een factor die daarentegen in de city-marketing van onze stad in de nieuwe economieën trouwens wel meer aan bod zou mogen komen. Het gaat hier ook om de uitbaters achter de Bib Gourmand-restaurants, achter de talrijke brasseriën en bistro’s van ex-leerlingen van onze 2 vermaarde hotelierscholen en zelfs om de vele tientallen horecamensen die voor een bodemprijs een lekkere spaghetti en croque monsieur op uw bord toveren in hun (eet)café.

De burgemeester had beter hun kaart getrokken: die van de horecaman en –vrouw die tussen de controles in deze economisch onzekere tijden nog met liefde echte kwaliteit aanbieden. Deze mensen verdienen alle steun vanuit het beleid. De afgelopen dagen waren het ideale moment om op het nationale podium hen een hart onder de riem te steken.