Problemen in Brugse uitgaansbuurt: recept om daadkrachtig op te treden!

De Brugse gemeenteraad keurde onlangs een alcoholverbod goed in de Brugse uitgaansbuurten. Om paal en perk te stellen aan de vele overlast, meent de Burgemeester dat dit verbod enig zin heeft. Het is goed dat Patrick Moenaert na jaren het probleem te laten aanmodderen, nu maatregelen treft. Echter schiet de gestemde maatregel haar doel voorbij.

In plaats van het individu aan te pakken die de overlast veroorzaakt wordt iedereen geviseerd: de Bruggeling of toerist die op een verstandige manier geniet van een glas onder vrienden, op een plein of in een park, als eerste. Het is maar de vraag of het op overlast beluste tuig, veelal niet uit Brugge, zich zal laten afschrikken.

De sleutel tot succes in de strijd tegen de bestaande en ontoelaatbare overlast ligt in een dubbel beleid. Ten eerste moet de individuele amokmaker duidelijk gemaakt worden dat er geen plaats voor hem is in Brugge.

IMG_3624

Het instellen van administratieve sancties van 250 euro, het onmiddellijk oppakken bij elke vorm van overlast en het vasthouden gedurende de wettelijk toelaatbare duurtijd van 12 uur is een must. Vechtersbazen die een paar weken na elkaar onmiddellijk 250 euro uit de muur zullen mogen halen en hun hele zaterdag in de cel mogen doorbrengen, zullen Brugge snel links laten liggen. Ten tweede moeten de cafebazen mee in het bad getrokken worden. Als blijkt dat het steeds dezelfde uitbaters zijn die dezelfde amokmakers toelaten dienen alle registers opgetrokken te worden: razzia’s, economische en sociale inspectie, sluiting, …

Brugge moet dringend terug een plaats worden waar de feestvierders en pleziermakers hun thuis hebben. Het op onrust beluste tuig zijn we liever kwijt.