Monthly Archives: October 2013

• Terrassenhervorming in Brugge: maat voor niets

De Brugse Open Vld fractie is teleurgesteld over de uitvoering van het nieuwe Brugse terrassenbeleid. Samen met fractieleider Mercedes Van Volcem stel ik vast dat de grote aangekondigde terrassenhervorming een maat voor niets is.

IMG_36201

“Voor de vaste terrassen verandert er helemaal niets in vergelijking met vroeger” stelden de liberalen gisteren in de gemeenteraad vast. “Inzake de losse terrassen is de wijziging niet alleen minimaal, ze kost de horeca ook weeral 20% meer aan belastingen. Als je weet dat maar liefst 53% van de Vlaamse steden en gemeenten zelfs geen terrassentaks kennen en dat uitbaters geen enkele vorm van compensatie krijgen als ze hun terras niet kunnen gebruiken door werken of events, dan kunnen we alleen maar besluiten dat dit niet de grote tegemoetkoming is aan de horeca zoals het college eerder liet uitschijnen.”

Ik stel me overigens de vraag wat het nut is om winterterrassen beperkt toe te laten en ondertussen wel een verbod in te stellen op verwarmingselementen op deze winterterrassen. Weinig klanten zullen gebruik maken van deze terrassen, terwijl er een ruim aanbod aan ecologisch en esthetisch verantwoorde warmte-elementen bestaan.

Open Vld herhaalt nogmaals haar pleidooi voor een echt horecabeleidsplan die de werking van de horeca in de gemeente kwalitatief op een hoger niveau kan tillen. Zo’n plan dient samen met de lokale beroepsvereniging van de horecaondernemers opgesteld te worden. Een schepen bevoegd voor horeca en de horecacoach coördineren idealiter het ontwerp, de uitvoering en de opvolging van het beleidsplan. Steden als Kortrijk, Gent en Antwerpen, realiseerden dit al. De 3000 werknemers in de Brugse horecasector verdienen dit ook.

• Niet minder maar wel slimmere evenementen in Brugge!

Brugge is een levendige stad zijn. Talrijke events dragen daar het hele jaar toe bij. Dit is alleen maar positief. Events, gaande van sportwedstrijden tot braderieën en kermissen, brengen uiteraard wel bijzonder veel volk op de been. Helaas moet vastgesteld worden dat het daar de afgelopen jaren en maanden te dikwijls fout is gegaan, zowel voor de bezoekers als, vooral dan, voor de Bruggeling.

Ik denk dan onder andere aan de chaos die vorig jaar heerste tijdens de koopweekends in de kerstperiode: files vanaf de autosnelweg, wagens die afgeleid werden naar randparkings waar er geen vlotte busverbinding was,  het ad-hoc afsluiten van straten zoals vorig jaar de Ezelstraat waardoor hoteliers zelf hun gasten moesten ter plekke gaan afhalen, het op een reglementaire wijze onbereikbaar worden van bepaalde kwartieren in de binnenstad door het afsluiten van invalswegen  enzovoort.

420470_10150610633904160_533574159_9364884_587839123_n[1]

Het is positief dat de stad  vorige week, naar aanleiding van de ‘Urban Trial’, beterschap belooft. De trial zou als pilootproject fungeren. Volgens mij is dit toch een eerder ongelukkige keuze. Een evenement dat op zondagochtend doorgaat, grotendeels door de stilste wijken van Brugge en op de middag al voorbij is lijkt me de toets van zaterdags overvolle winkelstraten met kerstmisshoppers niet te doorstaan.

Via sociale media en persoonlijk contacten kon ik alvast vernemen dat her en der toch problemen opdoken, onder andere over wagens die zich vastreden en seingevers die dubbelzinnige of verkeerde info gaven.  Ook met de vorige braderie waren er problemen. Er waren geen bewonersbrieven en de lege Steenstraat was om kwart na zeven ’s avonds nog steeds afgesloten voor alle verkeer.

Ik hoop dat de Stad alvast de volgende maatregelen zal invoeren: ten eerste zijn duidelijke en herhaalde bewonersbrieven een must. Extra fietsenstallingen zeker ook. Ook moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden met De Lijn en met de politie. Veel evenementen worden massaal bezocht door niet-Bruggelingen die met de wagen komen. Een specifiek mobiliteitsplan voor de doorstroming en het parkeren buiten de binnenstad moet georganiseerd worden. Ik vroeg in mijn interpellatie ook extra aandacht  voor senioren en bewoners zonder internet of toegang tot de sociale media.

De koopweekends die over enkele weken opnieuw beginnen zijn volgens het gemeenteraadslid de echte test. Vele duizenden shoppers zullen opnieuw op zaterdag en zondag naar Brugge afzakken. Ik wens dan ook van het college te vernemen of er voor deze periode al een aangepast verkeersplan werd opgesteld. Concreet stel ik voor om bijvoorbeeld in de buurten Sint-Salvator, Prinsenhof of Muntplein een aangepaste verkeersregeling uit te werken worden zodat de bewoners ten allen tijde hun huizen kunnen bereiken wanneer de hoofdstraten afgesloten zijn.

Ik hamer er op dat mijn verhaal geen pleidooi is voor minder evenementen, wel integendeel. Het standpunt van Kreon, de ondernemersvleugel van de CD&V, die een stop wenst voor het organiseren van events volg ik niet. Ik wil niet minder events, ik wil beter en slimmer georganiseerde events. Met betere en slimmere events is iedereen gebaat: de Bruggeling die leeft in een levendige en warme stad, de bezoeker en toerist die geniet en spendeert in de stad  en dus ook de ondernemers.

 

• Polemiek over live-stream voorstel is betreurenswaardig.

Ik betreur de polemiek die ontstaan in de nasleep van mijn interpellatie over het livestreamen van de Brugse gemeenteraad.  Mijn positief en constructief voorstel om de betrokkenheid van de Bruggeling bij het beleid van zijn of haar stad te verhogen, is nu een welles-nietesspelletje geworden tussen de meerderheid en een positief ingestelde journalist.

Ik betreur vooral dat het niet meer gaat over het oorspronkelijke voorstel maar dat het debat verworden is tot een administratieve en technische discussie.  Meer debat was de oorspronkelijke bedoeling, maar een dergelijk debat beoogde ik daarbij alvast niet.

De oorspronkelijke belofte van openheid en dialoog van de nieuwe ploeg klinkt na dit alles wel heel hol. Het enige plusplunt is dat er nu, zeker op de sociale media, bijzonder veel belangstelling is voor de komende zitting van de Brugse gemeenteraad. Nog een tip daaromtrent, via de hashtag #GemrB kan je alle tweets volgen!

• Eindelijk een overdekte passage voor de pendelaars!

Na herhaaldelijk aandringen bij het stadsbestuur lijkt er nu eindelijk schot in de zaak te komen omtrent de witte, metalen constructie aan de kant ‘centrum’ van het Brugse station. Volgens de plannen diende deze overkapping dichtgemaakt worden voor het comfort van de reizigers. 6162439-the_Brugge_train_station_Brugge

De afgelopen jaren werd dit echter niet uitgevoerd waardoor voetgangers van en naar het station vanuit de parking of de kiss- and ridezone of bezoekers aan één van de horeca- of handelspanden niet overdekt hun route konden volgen.

In de week van 14 oktober, zo laat het stadsbestuur weten (zie: 131015 SV antw- overkapping galerij station Brugge) zullen de werken dan toch eindelijk aangevat worden!

• Nieuwe website Feestcomité Koolkerke!

Op maandag 7 oktober is er de lancering van de nieuwe website van het Feestcomité Koolkerke!

De initiatiefnemers van de website verdienen een dikke proficiat want de site sluit perfect aan bij de noden van Koolkerke: bekendheid geven aan de drukke activiteitenagenda van het Feestcomité en als portaal dien voor alle Koolkerkse organisaties en verenigingen!

Bezoek dus zeker eens www.koolkerke.eu !

800px-Koolkerke_-_Village_1