Monthly Archives: September 2013

• Bushokje-probleem typisch voor omgang met Koolkerke.

Op vraag van buurtbewoners uit Koolkerke diende ik een aanvraag in om een bushokje te laten plaatsen langs de Koolkerkse Steenweg in Sint-Jozef. De buurt daar wordt, niet zelden door Koolkerkse senioren, gebruikt om te gaan winkelen. Na het winkelen soms tot 20 minuten moeten wachten op de buslijn 4, niet overdekt en zonder zitbank, is inderdaad niet ideaal.

DSC_0154

Met college Jeroen De Keyser tijdens een vorige persactie. 

Tot mijn grote verbazing verkreeg ik een positief antwoord om een bushokje, met zitbank, te installeren… richting binnenstad. Dit is dan misschien een louter foute inschatting, het typeert toch de houding ten aanzien van de landelijke en iets verder afgelegen deelgemeente Koolkerke. Tot vervelens toe, onlangs nog tijdens de gemeenteraad, klaag ik de gebrekkige infrastructuur aan. Het parochiaal centrum en de sportzaal zijn absoluut niet meer wat we anno 2013 in een stad als Brugge mogen verwachten.

Ik heb direct de bevoegde personen gevraagd om een rechtzetting en ik kreeg alvast de mondelinge toezegging dat er zo snel mogelijk een dossier opgestart zal worden om een bushokje richting Koolkerke te laten plaatsen.

• Zwartste punt van Koolkerke opgelost!

Een tiental dagen terug reikte het SAK Koolkerke een prijs uit voor de foto van het meest gevaarlijkste kruispunt van Koolkerke. De hoek Kasteeldreef – Brugse Steenweg, die werd verkozen, is inderdaad al jaren een zwart punt. Verkeer komende uit de Kasteeldreef heeft amper zicht op de Brugse Steenweg en dient op het fietspad te staan om eventueel wat zicht te krijgen. De kleine draaicirkel die typisch is voor de smalle Brugsesteenweg maakte het punt nog gevaarlijker, zowel voor de fietsers in beide richtingen als voor de automobilisten. Een oplossing is nu, na een voorstel van mij, eindelijk gevonden.

DSC_0180

In plaats van een fotowedstrijd te organiseren, vond ik het meer aangewezen om een concrete vraag in te dienen bij de diensten van de politie en de stad. Gisteren werd het dossier besproken tijdens de stedelijke werkgroep verkeer, een werkgroep die het schepencollege adviseert over verkeerszaken.

Concreet werd beslist om de gearceerde zone enkele meters uit te breiden om zo een zicht te krijgen op de Brugse Steenweg zonder daarbij het fietspad te bezetten. Dit is de meest ideale oplossing voor alle weggebruikers: de druk gebruikte fietspaden zullen niet meer gebruikt worden door wagens en de automobilisten die de steenweg willen oprijden zullen dit niet meer blind moeten doen.

Ik hoop dat het stadsbestuur en de wegbeheerder nu snel de nodige aanpassingen laat uitvoeren!

• Voorstel: livestreaming van de gemeenteraad !

Op de gemeenteraadszitting van 17 september ga ik voorstellen dat de gemeenteraadszittingen in Brugge via livestreaming op het internet worden uitgezonden. Zo zou de burger vanop de computer, de tablet en de pc de raden of specifieke punten kunnen volgen, waar hij zich ook bevindt. Ik diende hierover een interpellatie in.

IMG_4629

Verschillende Belgische en Nederlandse steden doen dit al. Sinds begin dit jaar zijn ook de zittingen in Kortrijk en vanaf september die in Oostende te bekijken. In Kortrijk is dit een succes en tonen de bezoekersaantallen aan dat burgers vaak wensen een specifiek punt, bijvoorbeeld met betrekking tot hun buurt, te bekijken. Koksijde, Denderleeuw, … zijn andere voorbeelden waar er nu al livestream wordt aangeboden, met positieve resultaten.

Het stadsbestuur heeft in haar beleidsnota veel aandacht voor inspraak en participatie, ik durf dan ook te vermoeden dat ze positief gaan reageren op dit voorstel.

Nieuwe cijfers over inbraken in Koolkerke!

In antwoord op mijn vraag over de inbraakcijfers in Koolkerke én Sint-Jozef kreeg ik van het stadsbestuur de volgende cijfers: sinds begin 2013 werden in Koolkerke én Sint-Jozef 42 inbraken gedaan.

inbraak

Hiervan waren er 38 in woningen (waarvan 23 inbraken en 15 pogingen), 2 in handelszaken, 1 poging in een openbaar gebouw en 1 poging in nog een ander gebouw. Er werden 3 ‘diefstallen met geweld – zonder wapen’ geregistreerd.

Deze cijfers zijn niet goed. Wel positief is dat, zo wordt ook bevestigd door de inwoners, de politie nog steeds erg aanwezig is in de wijken en buurten van onze deelgemeente(s).

Eveneens belangrijk is dat in navolging van mijn vraag in de gemeenteraad (tot 2 maal toe) eindelijk werk zal gemaakt worden van een raamkader voor het opzetten van buurtinformatienetwerken. Ik ga dit uiteraard verder opvolgen.

Het volledige antwoord van het stadsbestuur kan je hier lezen: 130905 SV antw-opvolging inbrakenplaag Koolkerke

Lymec’s Young Leaders Meeting

Ik vertegenwoordigde dit weekend Jong Vld op de Young Leaders Meeting van Lymec, de Europese jonge liberalen, in Lissabon. Op dit jaarlijkse event komen de (onder)voorzitters van de Europese liberale jongerenpartijen samen.

logo-lymecHet thema dit jaar was uiteraard de Europese verkiezingen van volgend jaar en de manier waarop Lymec hiervoor ondersteuning kan geven aan de jongerenkandidaten.

Opvallend: in vele EU-lidstaten is de toekomst van de eenheidsmunt en de monetaire unie een echt voorwerp van (verkiezings)debat, iets wat in België toch niet het geval is.

Lymec werkt verder aan een basistekst voor de Europese verkiezingen en zal een netwerk lanceren voor de Europese jongerenkandidaten. In november zal het statutaire congres van Lymec in Boekarest hier verder over debatteren.

Brugse resto’s: de gemiste kant van het verhaal

Er is de afgelopen dagen heel wat te doen geweest in de pers in verband met enkele horecamensen op de Markt die bewust (ze gaven dit dan nog zelf toe) prak en rommel aan hun klanten voorschotelen.  ‘Oud nieuws en weet iedereen dat’, dacht menig Brugse lezer. Juist, maar het feit dat Brugge op deze manier slechte scores haalt op een aantal door klanten ingevulde rating websites én daarmee de Belgische nationale kranten haalde, maakt het probleem natuurlijk groter.

Het is duidelijk: de rotte appels moeten uit de mand vol eerlijke spelers en daarbij kunnen verschillende middelen gebruikt worden. Tot hier volg ik burgemeester Landuyt helemaal.

brugge-markt1Maar daar splitsen onze wegen. In plaats van in de pers ten aanval te gaan door aan te kondigen dat er extra controles komen, een nieuw meldingspunt en noem maar op had de burgemeester beter de (nationale) pers die gretig naar een reactie hengelde, gewezen op de onwaarschijnlijke mix van toprestaurants, fijne bistro’s en gezellige eetcafés die onze prachtige stad kent.

In de regio Brugge kan je zonder problemen een hele week heerlijk en gezellig ontbijten, lunchen, koffie of thee nemen en ’s avonds dineren bij hardwerkende uitbaters die elke dag opnieuw hun liefde voor het vak in hun keuken of zaal tonen.

En het hoeft daarbij zelfs niet altijd te gaan over het feit dat de regio Brugge één van de grootste concentraties aan Michelin-sterren ter wereld kent, een factor die daarentegen in de city-marketing van onze stad in de nieuwe economieën trouwens wel meer aan bod zou mogen komen. Het gaat hier ook om de uitbaters achter de Bib Gourmand-restaurants, achter de talrijke brasseriën en bistro’s van ex-leerlingen van onze 2 vermaarde hotelierscholen en zelfs om de vele tientallen horecamensen die voor een bodemprijs een lekkere spaghetti en croque monsieur op uw bord toveren in hun (eet)café.

De burgemeester had beter hun kaart getrokken: die van de horecaman en –vrouw die tussen de controles in deze economisch onzekere tijden nog met liefde echte kwaliteit aanbieden. Deze mensen verdienen alle steun vanuit het beleid. De afgelopen dagen waren het ideale moment om op het nationale podium hen een hart onder de riem te steken.